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elephone (702) 322-7041 

WASHOE COUNTY SCHOOL DISTRICT 
425 EAST NINTH STREET 

RENO, NEVADA 89520 

BOARD OF TRUSTEES 
lllam A. O'Brien lll, M.O., President Uoyd Oledrlchsen, O.O.S., Vice President 
Etlzabeth Lanz, Member Virginia S. Palmer, Member Myra Ritter, Member 

March 23, 1977 

Assemblyman John Vergiels 
Chairman, Assembly Education Committee 
Legislative Building 
Carson City, Nevada 

Marvin Picollo, Superintendent 

Robert McQueen, Ph.D., Clerk 
Jerry Carr Whitehead, J.D., Member 

RE: Testimony Given on A.B. 409 on March 21, 1977 to the Assembly Education 
Committee 

Dear Assemblyman Vergiels: 

At your meeting of the Education Committee on March 21, 1977 you asked me to 
elaborate in writing on the comments I made to the Education Committee concerning 
Assembly Bill 409. 

In lines 11-19 of the Bill, local Boards of Trustees may develop procedures 
to allow four (4) year old minors to be tested to see if the child is 
"academically and psychologically prepared to enter kindergarten": Since NRS 
3888.060 Subsection 2 says in-part - ''any child who will artive at the age of 
five (5) years by September 30 may be admitted to kindergarten 11 

••• the 
implication which is then set forth in A.B. 409 is that the student four years 
of age who is academically and psychologically advanced so as to effectively 
compete and function in kindergarten, may be tested for admission purposes and 
if enrolled counted for apportionment purposes. 

In my presentation to the committee, I cited NRS 388.4~0 Subsection 4 which 
reads "academically talented minors may be admitted at the age of 4 years to 
special programs established for such minors and their enrollment or attendance 
may be counted for apportionment purposes." I made this reference to simply 
point out to the committee that there is already existing legislative relief 
by which parents who have 4 year old ch1ldren who were academically advanced, 
could get their children enrolled in school. Since the legislature had placed 
the 5 years of age limitation in NRS 388.060 then it logically follows that the 
only reason for admitting a minor younger than 5 years of age would be for 
academic reasons. 

It would appear that whatever date is established for entrance into kindergarten, 
there will always be children who are very close to the legal attendance age, 
and these same children will always be considered "ready" by their parents for 
involvement in the kindergarten program. Both the legislature and local school 
districts must in effect "Bite the Bullet" and live with the results. 
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It is also our contention that requiring parents to pay a fee for the cost of 
testing their child is in fact discriminatory. The pr1.rent who can afford such 
costs could then have their child in a kindergarten program whereas the parent 
with a child just as talented but with lesser monetary resources would not be 
able to have their child in the public education system at 4 years oi'age. It 
would seem more appropriate for the legislature to appropriate monies so that 
all testing would be paid from public funds. 

It is anticipated that it will take a psychologist 2 hours per student to test, 
score, report to parents and write a written report. This would have to be 
over and above the normal yearly duties of the Testing and Guidance personnel. 
Depending upon the number of students to be tested there would be a subsequent 
increase in cos ts.· 

Based upon the comments provided above, unless the corrmittee would make 
substantial changes in the intent of the Bill, I would have difficulty supporting 
A.B. 409. 

2$~ 
ar A. Wri~t°'- V 

Director, Federal/Vocational Programs 
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